Miten valitsen oikean maton?


Maton valintaan vaikuttaa moni asia. Miten löydän juuri sen oikean maton meille?

Meillä on liikkeessä myynnissä laaja valikoima VM- carpetin näyttäviä ja kestäviä mattoja. Linkistä pääset katsomaan tarkemmin myös maton valmistamista Maton valmistus. VM- Carpetin edustaja Henri Rajala kävi esittelemässä uusia malleja liikkeessä, jolta sain paljon hyviä vinkkejä miten matto valitaan oikein.

Maton Koko

Suomessa valitaan yleensä liian pieni matto, ehkä täällä ei haluta peittää sitä kaunista lattiaa liikaa tai on totuttu, että matto ei saa nousta sisustuksessa liikaa esille. Monesti kuitenkin liian pieni matto tekee tilasta ahtaanoloisen ja suuri matto taas avartaisi tilaa. Nykyään myös asunnot ovat isoja ja avaria, joten matotkin saisi olla totuttua isompia. Kotoa lähtiessä kannattaa myös mitata minkä kokoinen matto olisi sopiva, koska liikkeessä maton koko saattaa vähän hämärtyä. Normaalit keskilattian mattojen tyypilliset koot ovat 140 x 200 cm , 160 x 230 cm sekä rullasta myytävien mattojen vakioleveys 80 tai 100 cm. Moni tyytyy vakio kokoihin miettimättä sen kummemmin olisiko muutamasta lisä sentistä hyötyä maton toiminnallisuuden ja tilan ilmeen muokkaamisen suhteen. Mittatilauksesta saat juuri sinun mitoillesi sopivan maton, jos kyseiset koot eivät ole sopivia. Jos tarvitset todella suuren maton 2 x 3 m tai yli voit myös laittaa vaikka kaksi pienempää mattoa ( nukkamattoa) vierekkäin, koska nukka peittää saumakohdan ja mattojen siirtelykin on kevyempää ja helpompaa. 

Kokolattiamatto vai normaali matto?

Havahduitko kun kuulit sanan kokolattiamatto? mielikuvissa pyörii tuo vaikeasti pestävä ja pölyinen matto ja melkein kaivat jo astma suihkeet esille. ( se on onneksi entistä aikaaa). Nykyään kokolattiamattojen suosio on  lisääntynyt ja nykyiset laadukkaat materiaalit tekevät niistä mainettaan parempia. Kokolattiamatto näyttää ja tuntuu lämpimältä. Nukkapinta ja tiivis pohja eristävät ja vähentävät lämmön johtumista. Kokolattiamatto myös eristää ääniä ja parantaa huoneen akustiikkaa. Siksi se on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi kotiteatterihuoneeseen.

Moni ajattelee edelleen, että tekstiilien ja allergian (usein tarkoitetaan hengitystieallergiaa) välillä olisi syy-yhteys.  Mattoallergiaahan ei ole olemassa viellä ! Hengitystieallergioiden oireet johtuvat allergeeneja sisältävästä pölystä, joka leijailee ilmassa ja pääsee hengitysteihin. Tekstiilimatto sitoo pölyä huomattavasti tehokkaammin kuin kova lattianpäällyste. Matosta pöly voidaan poistaa tehokkaalla imurilla. Kovalta lattiapinnalta pienikin ilmavirtaus – vaikkapa ohi kulkeva ihminen – lennättää pölyn ilmaan, mistä se pääsee hengitysteihin.Ruokaryhmän alla olevan maton pitäisi olla pöydän kantta selvästi suurempi.Kummallekin puolelle pitäisi jättää tuoleille tilaan vähintään 60 cm, jolloin tuolien jalat pysyvät matolla eikä maton reunatkaan hankaudu.Olohuoneen maton koko määräytyy huonekalujen koon mukaan.Olohuoneessa maton tulisi olla selkeästi leveämpi kuin sohva ja nojatuolien pitäisi mahtua asettumaan reilusti maton päälle. Matto tulisi sijoittaa siten, että maton reunat jäävät noin 10 cm sohvan reunasta tai siten , että reuna menee selkeästi sohvan etujalkojen alle. Jos kalusteet ovat keskellä huonetta, ne voidaan sijoittaa myös kokonaan maton päälle. Riittävän iso matto kokoaa sohvaryhmän ja tekee tilasta avaremman näköisen, yhtenäisen sekä tyylikkään.
Käytävä- ja eteismatot on perinteisesti totuttu ostamaan aina 80 cm leveänä, joihinkin tiloihin tämä sopii hyvin. Jos käytävän leveys on kuitenkin normaali 120 cm niin liian kapea matto saa tilan näyttämään entistä kapeammalta. Valitse silloin 100 cm leveä matto, niin tilakin näyttää leveämmältä. Mattoa ei kuitenkaan kannata laittaa seinästä seinään, vaan seinän ja maton väliin on hyvä jättää lattiaa näkyviin, jolloin se muodostaa kehyksen matolle ja tilakin on rauhallisemman oloinen.


 Jos käytävällä on leveämpi kohta, kannattaa siihen laittaa joko pyöreä matto tai leveämpi matto, jolloin tila on yhtenäisen ja tyylikkään näköinen. Mikäli käytävä on hyvin pitkä, kannattaa valita kaksi mattoa ja jättää väliin n 30 cm rako. Näin ollen tila tuntuu lyhyemmältä eikä tule kiitarata efektiä. Monesti eteisessä tila on myös hyvin rikkonainen, koska siinä voi olla monia ovia ja aukkoja. Tarpeeksi suurella matolla saat tilasta yhtenäisen näköisen ja osan avaraa olohuonetta. Pyöreän mallinen matto tällaisessa eteisessä myös selkeyttää hankalan mallisen tilan.

Makuuhuoneeseen voit valita yhden ison maton tai kolme pienempää, riippuen tilasta. Jos haluat vain yhden ison maton voit laittaa sen  kokonaan sängyn alle, jolloin sen tulee olla riittävän iso, jotta matto tulee joka raunalta selvästi ja riittävästi yli ainakin 60 cm. Iso matto makuuhuoneessa luo saman ryhmää kokoavan vaikutelman kuin olohuoneessakin.

 Jos haluat kolme pinempää mattoa, voit laittaa ns. makuuhuone sarjamatot, joissa sängyn päätyyn tulee 80 x 200 cm ja sängyn viereen 60 x 120 cm matot. Jos sinulla on runsaasti tilaa, voit laittaa sängyn reunoille myös isommat matot.

Maton väri

Maton väri on makuasia eikä yhtä ja oikeaa vaihtoehtoa ole. Maton väriin vaikuttaa huonekalujen, lattian ja seinien sekä sisustuksen väri. Tummaan lattiaan kannattaa valita vaalea matto ja vaaleaan lattiaan tummenpi matto. Jos matto ja lattia ovat samanvärisiä, matto ikään kuin hukkuu lattiaan. Jos taas maton ja lattian välillä kontrasti on liian suuri, matto tuntuu leijuvan lattian päällä

Olohuoneessa maton tulisi korostaa sohvan väriä ja siinä toimii parhaiten sohvan värin vastaväri. Jos haluat luoda rauhallisen tunnelman valitse silloin matto samanvärinen kuin sohva, mutta sitä tummenpi tai vaaleampi.

Maton pitäisi korostaa muita sisustuksen sävyjä ja nostaa kalusteita ja lattiaa paremmin esille. Jos samaan tilaan sijoitetaan useampia mattoja, tulisi tyylin olla samnsuuntaisia ja niissä tulisi olla ainakin yksi yhteinen väri, jotta tilasta ei tulisi sekavan näköinen.

Monista mattoliikkeistä saa käyttää mattoa kotona ennen ostopäätöstä. Kotona voit verrata vaikka kahta maton väriä,että kumpi on parempi. Liikkeissä valot ovat yleensä kirkkaita ja näin ollen vääristävät vähän maton oikeaa väriä. Mattoliikeissä on myös väri karttoja ja malleja eri väreistä joita voit myös käyttää kotona, jos et halua koko mattoa raahata.
 
Maton materiaali

Maton materiaalin valintaan vaikuttaa eninten se , mihin tilaan se sijoitetaan. Makuuhuoneessa ja eteisessä mukavimmalta jalan alla tuntuu nukkamatto. Keinokuiduissa kannattaa suosia laadukkaita materiaaleja, sillä ne ovat käsitelty antistaattiseksi, joten matot eivät sähköisty eivätkä vedä pölyä puoleensa.

Keittiöön ja eteiseen kannattaa valita helppohoitoinen, tiukkasidoksinen ja likaa hylkivä matto. Valitse ruokapöydän alle erityisesti sellainen matto, joka on helppo puhdistaa, jos vaikka ruokaa tippuu siihen. Etenkin lapsiperheissä ruokapöydän matto saattaa joutua kovalle koetukselle.

Eri materiaalit:

  • Villa, kudotut villamatot ovat lämpimiä ja kestäviä. Ne tuovat sisustukseen ylellisyyttä. Villamatot on valmistettu luonnonmukaisesta aidosta villasta ja ovat ekologinen valinta kodin sisustukseen.  Villamattoja voit käyttää monissa tiloissa.Kudotut villamatot ovat kevyitä, helppohoitoisia ja luonnostaan likaa hylkiviä . Usein mattoja voidaan käyttää molemmin puolin. Villamattoja on myös saatavana villa- paperinaru ja villa-puuvilla yhdistelmillä.  

  •   Paperinaru - puuvillamatot ovat tyylikkäitä, kaksipuolisia mattoja. Matot ovat sileäpintaisia, joten ne ovat helppo pitää puhtaana keittiössä ja eteisessäkin. Paperinarumatot ovat pölyämättömiä sekä vesipestäviä. Matot ovat yleensä kauttaaltaan kantattuja, joten ne pysyvät ryhdikkäinä, eikä nurkat nouse ylös.
  • Puuvilla- ja räsymatot ovat helppohoitoisia ja kevyitä mattoja sekä sopivat kodin kaikkiin tiloihin. Ne ovat vesipestäviä, kodikkaita sekä kestäviä. Perinteiset puuvillamatot sopivat nykyaikaiseenkin kotiin. Kauniit värit sopivat loistavasti keittiöön, lastenhuoneeseen, eteiseen, aulaan ja mökeille.  • Sileäksi kudotut matot sekä sisal matto ovat kulutusta kestäviä, joten ne soveltuu hyvin käytäville ja eteistiloihin. Sileäsidoksinen matto on tyypillisimmillään kodin edustustiloissa, auloissa ja eteisissä sekä julkisien tilojen kabineteissa ja kokoustiloissa. Se soveltuu myös lasitetulle terassille ja parvekkeelle.


  • Nukkamattoja on saatava matala- tai pitempi nukkaisena. Pehmeät ja muhkeat nukkamatot tuovat kotiisi lämpöä, kodikkuutta ja ylellisyyttä. Nukkamatot on pehmeää polyamidia, joka kestää kovaakin kulutusta. Nukkamatot soveltuvat niin kotiin kuin julkitiloihinkin. Mattoja voidaan käyttää myös katetulla terassilla ja parvekkeella. Nykyiset laadukkaat nukkamatot ovat pölyämättömiä sekä vesipestäviä. Nukkamattoja on saatavilla myös kantattuna, joka viimeistelee maton ilmeen ja matto pysyy ryhdikkäänä.

  • Bukleematot  soveltuvat moneen tilaan. Matossa on joko kumi tai lateksi pohja, joka pysyy hyvin paikallaan eikä murene. Nykyaikaisia lateksi pohja mattoja, voit käyttää myös sellaisilla lattioilla jossa on lattialämmitys.  • Viskoosimatot ovat yleellisiä, näyttäviä,helppohoitoisia ja keveitä silkinhohtoisia mattoja.Viskoosimattoja on saatavana ohuenpana ja paksumpana viskoosina.Valikoimaan kuuluu perinteisiä ja ajattomia malleja, jotka ovat sisustuksessa monikäyttöisiä, voit yhdistää maton tyylihuonekalujen pariksi tai tuoda kontrastia pelkistettyyn sisustukseen. Viskoosimatto sopii hyvin olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen.

  • Muovimatto on kevyt, helppohoitoinen ja nykyaikainen matto, joka pysyy hyvin paikoillaan. Matto on yleensä kaksipuolinen. Muovimatto sopii hyvin keittiöön, kylpyhuoneeseen ja kodinhoitohuoneeseen. Muovimattoja on saatavana myös muovi-Lp lanka sekoituksena, jolloin maton ilme on enemmän räsymaton näköinen.
  •   Kura- ja ruohomatot pysäyttävät kuran ja hiekan jo heti kynnykselle. Nämä matot soveltuvat sekä oven sisä- että ulkopuolelle. Matot ovat useinmiten pohjattuja ja pysyvät hyvin paikoillaan. Mattoja löytyy sekä hyvin kosteutta pidättävinä ja nukkapintaisina että pinnaltaan rouheampina ja hiekkaa irroittavina. Kuramaton voit itse leikata haluttuun muotoon.
Pohjaus

Materiaali valittaessa kannattaa kiinnittää myös huomiota maton pohjaan. Mikäli maton pohja on valmiiksi liukumaton, matto pysyy hyvin paikoillaan. Jos pohja on esim. tekstiilipohja, voit ostaa siihen liukuestehuopaa, kangasta tai verkkoa.

Vm- Carpetin matoissa on suurimmassa osaa pohjaus valmiina. Pohjatuissa matoissa on EVA- tai EVAPOLYTEX pohjaus, joka pitää maton ryhdikkäänä ja estää maton liukumisen jalan alta. EVA on lyhenne sanoista etyleeni-vinyyli-asetaatti, samaa materiaali käytetään mm lenkkareiden pohjassa.
EVA pohjaus tehdään sivelemällä sula EVA maton alapintaan kiinni. EVAPOLYTEX pohjauksessa kiinnitetään maton pohjaan ensin sula EVA.n avulla huopa ja sen päälle sirotellaan jauhetta, joka infrapuna uunissa sulaa maton pintaan tehden matoista liukumattoman. Huopa tekeematosta hieman joustavemman, pehmeämmän ja tiivimmän. Pohjaus on hajuton eikä jätä jälkiä lattiaan. Se sopii kaikille lattiapinnoille eikä lattialämmitys sitä haittaa. Pohjaus ei myöskään pölyä eikä murene. 

 

 Toivottavasti nämä vinkit auttoivat sinua maton valinta ongelmissa. Jos heräsi viellä jotakin kysyttävää niin laita sähköpostia. - Marjo -

Kommentit

Suositut tekstit